EM i Hagen 2021: ”POST FESTUM” og et kig bag kulissen
Tekst og foto: Jytte Lemkow
Det er ikke fair, hverken overfor rytterne eller hestene, at stille et stort filmkamera så tæt på banen, som det var tilfældet i Hagen. Det voldte også store problemer for flere ryttere. Her dressurfænomenet Charlotte Dujardin fra Storbritannien med kun 10-årige og meget urutinerede Gio for hvem, kameraet ikke syntes at volde problemer.
Storbritannien har mere end én super-Charlotte, nemlig Charlotte Fry, som siden 2014 har været bosat i Holland og træner hos “danske” Anne van Olst. Med den imponerende 12-årige hingst Everdale med sine lige så imponerende gangarter og øvelsessikkerhed viste parret stor kunne og stor stabilitet. Som næstbedste britiske rytter bidrog hun væsentligt til deres holdsølvmedalje. De blev i samtlige tre klasser nr. 5 . Så tæt på en individuel medalje – og så alligevel ikke. Kunne det være den næsten konstante lidt for snævre holdning? Og lidt urolige hale? Det var kendsgerninger, der påvirkede min feel good-fornemmelse.
Foto: Ridehesten.com
En af EM’s store overraskelser var finske Henri Ruoste, som er bosiddende i Tyskland. Med den 11-årige Kontestro blev han nr. seks i det eksklusive selskab af kun 15 ryttere og heste i Europamesterskabet i Grand Prix Kür. Det er et par, der udstråler macho og stor energi, og som var øvelsesstærk også i de allersværeste som piaffe og passage.
Henri Ruoste startede faktisk Jo Jo Az ved EM i Herning i 2013. Den hest som Agnete Kirk Thinggaard sidenhen købte og høstede mange laurbær på.
Therese Nilshagen fra Sverige, ligeledes bosiddende i Tyskland, imponerer altid med den nu 14-årige hingst Dante Weltino. Den har, bl.a. sammen med danske Hønnerups Driver, den flotteste frie trav, man kan tænke sig. Dog ville det her pynte, hvis hestens næseryg havde været mere fremme. De besatte en flot ottendeplads i Grand Prix Kür.
Ligeledes svenske Juliette Ramel, 34 år og baronesse, hvis man skal være helt korrekt, har sammen med sin storesøster Antonia ofte repræsenteret Sverige ved store internationale dressurbegivenheder. Den 15-årige Buriel imponerer med sin storslåede måde at bevæge sig på, og en fjerdeplads i holdkonkurrencen, en syvendeplads i Grand Prix Special og en niendeplads i Grand Prix Kür var de flotte resultater, de hentede sig i Hagen.
Det har nok rystet den hollandske lejr lidt, at kun 31-årige Dinja van Liere på den kun niårige Haute Couture blev bedste hollandske par all over. De er elegante og langlemmede begge to. Hesten kan det hele inkl. flot piaffe og passage. Kun en stor fejl i fri galop i Küren gjorde, at det “kun” blev til en tiendeplads. I både Grand Prix og Grand Prix Special blev de nr. 9.
Carl Hester fra Storbritannien kan man vel snart kalde dressursportens "grand old man” sine kun 54 år til trods. Han har med utallige heste været med i topsporten i en menneskealder og har adskillige især holdmedaljer på sit CV. Carl Hester, som er Charlotte Dujardins mentor og træner, rider altid forsigtigt og velovervejet, og med 12-årige En Vogue besatte han 13. pladsen i Grand Prix Kür, blev nr. seks i Grand Prix Special og var med på det sølvvindende britiske hold ved EM.
Hvis nogen tror, at dressursport er en kraftsport, så se på tyske Helen Langehanenberg. Igen og igen har hun været helt med oppe blandt de bedste, og hun vejer vel næppe mere end 45 kilo! Med hoppen Annabelle vandt hun i Hagen holdguld, blev nr. 11 i Grand Prix Special, og kom derfor som tredjerytter (tre er kun tilladt i Küren) med i den mest prestigefyldte Grand Prix Kür, hvor de sluttede som nr. 14.
Adelinde Cornelissen fra Holland var i 2010’erne hele Europas dressurdarling med uforglemmelige Parzival med bl.a. adskillige medaljer ved OL, verdensmesterskaber og World Cup-sejre. Men siden har hun haft svært ved igen at nå toppen. I Hagen red hun den yndige kun 10-årige Totilas-søn, hingsten Governor-STR, hvor hun kun lige netop kvalificerede sig til Grand Prix Kür, fordi flere nationer havde mere end de tilladte tre ryttere kvalificeret. Her sluttede deres deltagelse ved EM brat, da hun blev diskvalificeret midt i sit ridt, da der var blod i skummet i hestens mund. Synd, for der havde ikke været tydelig modstand hos hesten, og det kan jo desværre ske, at en hest bider sig i tungen (men ikke hvis den ligger på plads, vil nogle sikkert tilføje!).
36-årige Florian Bacher fra Østrig med Fidertraum gjorde sig ikke bemærket rent placeringsmæssigt, men det gjorde han til gengæld på grund af sin smukke ridning og sin smukke opstilling. Han er udlært på Den Spanske Hofrideskole og var derefter 10 år berider samme sted. Der dyrker og plejer man den korrekte klassiske opstilling, som måske hos nogle i dag virker lidt stiv og overdrevet. En 21. plads i Grand Prix Special rakte desværre ikke til en Kür-finale. Jeg vil glæde mig til at gense dem ved VM i Herning 2022.
Spanske Beatriz Ferrer-Salat på Elegance var lige netop EM’s nestor. Selv om man ikke taler om en dames alder, så er hun 55 år. Hun har i en menneskealder været Spaniens flagskib i international dressur og har vundet både olympiske, VM- og EM-medaljer. Med velvillige bedømmelser blev det til en 20. plads i Grand Prix Special. Selvom nogle måske mener, at “kom der bud fra nogen” – så skulle hun måske erkende, at alt har sin tid!Nu gik det lige så godt for Christian Schumach fra Østrig, men så fik 10-årige Te Quiero øje på det store filmkamera -– og kun med nød og næppe blev rytteren på hesten. Det ødelagde selvfølgelig helt deres ridt og deres videre deltagelse ved stævnet.
Engang var dressursporten forbeholdt mænd, og hovedparten var officerer i uniform. Den tid er forlængst forbi, både mændene men især uniformerne er snart en sjældenhed. I Hagen så man dog to uniformer – men båret af kvinder! Ja, tiderne skifter, og en gammel stilfan som jeg jubler ikke ligefrem. Det hjalp dem nu ikke til særlige resultater. Valentina Truppa fra Italien på Ranieri blev nr. 65 i Grand Prix, og Zaneta Skowronska-Kozubik på Romantic P fra Polen havnede også langt nede i rækkerne som nr. 60.
Det er dejligt, at nogle lande holder fast i deres egen hesteavl som fx Portugal, hvor tre af de fire holdryttere red på Lusitanere. Men at irske Anna Merveldt også har valgt denne charmerende hesterace er lidt uvant men prisværdigt. Desværre blev det med en 46. plads i Grand Prix kun til den ene start ved EM 2021.
Også blandt U25 var der en portugisiske rytter, der red på en Lusitaner, nemlig Maria Miguel Lascasas med 10-årige Guhapo, som desværre havnede i det slagne felt.
Hos ungrytterne var filmkameraet ikke i brug, men til gengæld indhyllet i en kæmpe grøn presenning, som også gav nogle af de unge ryttere problemer. Her er det spanske Adrian Roldan Navarez på Floyd, der har sine vanskeligheder.
Så galt kan det gå, når man som fotograf fokuserer på hestens bevægelser og glemmer at se på baggrunden! Nanna Skodborg Merrald på Atterupgaards Orthilia i en ellers smuk fri trav.